Projekt Četiri zemlje

Četiri zemlje naš je najvažniji projekt. Petero znanstvenika sa zagrebačkog Poljoprivrednog fakulteta I riječkog Veleučilišta (Odsjek u Poreču), u našim je vinogradima identificiralo četiri različita tipa tla, karakteristična za zapadnu Istru

Na položaju Žmergo identificirana je Siva zemlja: radi se o prašnastom tlu s 25 posto aktivnog vapna.

Na položaju Škrinjari nalazi se Crna zemlja: riječ je o smeđem tlu na laporskoj podlozi.

Na položaju Grun nalazi se Crvena zemlja: radi se o tipičnoj istarskoj dubokoj crljenici, terra rossi.

Na položaju Škrline smjestila se Bijela zemlja: riječ je o sastavu tla sličnom Sivoj zemlji, ali s još većim postotkom, oko 27 ili više, aktivnog vapna.

Vina Cattunar u berbi 2013. proizvela su četiri različite malvazije, s četiri različita tla, s četiri različite etikete:Siva zemlja, Crna zemlja, Crvena zemlja I Bijela zemlja.

Sva četiri vina vidljivo se, katkad I dramatično razlikuju.

Organoleptički gledajući, Crna zemlja uvjerljivo je nejelegantnija I najsvježija, dok Siva zemlja posjeduje najsnažnije tijelo.

Tehnička analiza vina potvrdila je organoleptičke dojmove: malvazija s Crne zemlje prikuplja najmanje šećera a sa Sive zemlje najviše šećera.

Ukupne kiseline značjno se razlikuju na sva četiri položaja, kao što se razlikuju I Ph vrijednosti.

Obitelj Cattunar ponosna je što je , prva u Istri, terroir uspjela podijeliti na precizno definirane climate (mikropoložaje unutar jednog vinograda), čija se vina u istoj berbi, sa istom sortom, značajno razlikuju.

Vjerujemo da se budućnost istarskog vrhunskog vinogradarstva I vinarstva nalazi baš u što autentičnijem izričaju pojedinih položaja I mikroklima.

Iznimno smo sretni i zahvalni što se unutar naših pedesetak hektara vinograda nalaze sva četiri tipična istarska vinogradarska tla.

Projekt Četiri zemlje privukao je značajnu pazoronost kako stručne, tako I široke hrvatske javnosti, pa je tako opsežno predstavljen u Magazinu, prestižnom političkom subotnjem prilogu Jutarnjeg lista, u rujnu 2014.godine, kao I u gastronomskom magazine Iće I piće.

Projekt Četiri zemlje

Četiri zemlje naš je najvažniji projekt. Petero znanstvenika sa zagrebačkog Poljoprivrednog fakulteta I riječkog Veleučilišta (Odsjek u Poreču), u našim je vinogradima identificiralo četiri različita tipa tla, karakteristična za zapadnu Istru

Na položaju Žmergo identificirana je Siva zemlja: radi se o prašnastom tlu s 25 posto aktivnog vapna.

Na položaju Škrinjari nalazi se Crna zemlja: riječ je o smeđem tlu na laporskoj podlozi.

Na položaju Grun nalazi se Crvena zemlja: radi se o tipičnoj istarskoj dubokoj crljenici, terra rossi.

Na položaju Škrline smjestila se Bijela zemlja: riječ je o sastavu tla sličnom Sivoj zemlji, ali s još većim postotkom, oko 27 ili više, aktivnog vapna.

Vina Cattunar u berbi 2013. proizvela su četiri različite malvazije, s četiri različita tla, s četiri različite etikete:Siva zemlja, Crna zemlja, Crvena zemlja I Bijela zemlja.

Sva četiri vina vidljivo se, katkad I dramatično razlikuju.

Organoleptički gledajući, Crna zemlja uvjerljivo je nejelegantnija I najsvježija, dok Siva zemlja posjeduje najsnažnije tijelo.

Tehnička analiza vina potvrdila je organoleptičke dojmove: malvazija s Crne zemlje prikuplja najmanje šećera a sa Sive zemlje najviše šećera.

Ukupne kiseline značjno se razlikuju na sva četiri položaja, kao što se razlikuju I Ph vrijednosti.

Obitelj Cattunar ponosna je što je , prva u Istri, terroir uspjela podijeliti na precizno definirane climate (mikropoložaje unutar jednog vinograda), čija se vina u istoj berbi, sa istom sortom, značajno razlikuju.

Vjerujemo da se budućnost istarskog vrhunskog vinogradarstva I vinarstva nalazi baš u što autentičnijem izričaju pojedinih položaja I mikroklima.

Iznimno smo sretni i zahvalni što se unutar naših pedesetak hektara vinograda nalaze sva četiri tipična istarska vinogradarska tla.

Projekt Četiri zemlje privukao je značajnu pazoronost kako stručne, tako I široke hrvatske javnosti, pa je tako opsežno predstavljen u Magazinu, prestižnom političkom subotnjem prilogu Jutarnjeg lista, u rujnu 2014.godine, kao I u gastronomskom magazine Iće I piće.

 

Copyright © 2014 Vina Cattunar.

Internetska stranica za potpunu funkcionalnost koristi Kolačiće (Cookie).